Amb la presència de l’Alcade Joan Ribó, com a president, i Emiliano García com a vicepresident de l’Observatori de l’Oci i el Turisme, per fi avui ha tingut lloc la constitució. Encara pesen moltes incerteses sobre la seua viabilitat futura, però res millor que reproduir la intervenció de Maria José Broseta per deixar clar quin serà el nostre full de ruta.
València, lliure d’especulació turística!
En primer lloc, ens hem de congratular amb la seva creació. Doncs després de diversos anys, des del darrer ple de febrer del 2019, previ a les eleccions municipals en què es va aprovar el compromís de la seva constitució amb la unanimitat dels grups de l’Ajuntament, aquest Observatori avui comença a ser una realitat.
Arribem amb l’esperança que l’Observatori de l’Oci i el Turisme no es quedi només en números i estadístiques, i documenteu també recomanacions per a ordenances o formes de treball de l’Ajuntament.
Si la ciutat volem que siga amable i hospitalària, ho ha de ser en primer lloc, amb les ciutadanes i els ciutadans, i aquest observatori ha de vetllar per això.
En els últims 10 anys el turisme experimenta un creixement sostingut a la ciutat. El 2019 vam superar amb escreix els dos milions i mig en visitants i els 5 en pernoctacions. Els efectes adversos d’aquest creixement accelerat es van fer notar immediatament a l’espai públic, a la neteja, a la contaminació, a l’habitatge, al comerç local… La vida quotidiana de la ciutat la vam començar a veure seriosament alterada per un enfocament obsolet : Créixer i créixer sense atendre els efectes no desitjats com la sobresaturació de l’oferta de l’oci a l’espai públic, l’augment del preu de l’habitatge, l’expulsió de veïns/es o l’especulació immobiliària.
Les expectatives que en els propers anys continuarem pel camí d’un rendible creixement sostingut ens han posat al punt de mira dels principals fons especulatius financers i immobiliaris globals.
Es diu que València és la millor ciutat del món per viure i així volem que segueixi sent , però no com a reclam turístic sinó com una realitat compartida entre els seus residents. Doncs el turisme només pot ser sostenible si és assumible socialment i ambientalment, si contribueix al benestar de les seves veïnes i veïns ia la conservació de la ciutat i del seu medi natural.
Amb aquest propòsit ens sumem avui a la creació de l’Observatori de l’oci i el turisme, amb el compromís de repensar com s’estan fent les coses i cercant un model d’acollida i de creixement que vagi més enllà de mers missatges publicitarisSabem d’on venim, les cicatrius i els deutes de les aventures passades segueixen bé a la vista, i no volem continuar per aquest camí.
Només en els darrers tres anys han passat per registre d’entrada de l’Ajuntament les sol·licituds de més de 280 llicències per a hotels o apartaments turístics; en aquest temps només els habitatges amb ús turístic han crescut un 150% i molt pocs tenen una cosa semblant a una llicència d’activitat, mentre que el preu de l’habitatge de lloguer ha augmentat un 40%.
Tampoc l’ocupació juvenil no aixeca cap, està amb uns índexs d’atur i precarietat intolerables. No podem dir que aquesta indústria ajudi molt al benestar de la ciutadania malgrat ocupar al voltant del 12% del PIB.
Sí, sabem que el turisme és un fenomen global però els seus efectes nocius a nivell local no són per això inevitables. Tenim bons exemples de ciutats on s’han pres mesures per salvar la ciutat per a les veïnes i els veïns.
Volem que aquest Observatori sigui el primer pas en aquest camí i esperem veure aviat en funcionament un centre de documentació que doni compte, amb dades certes i rellevants, la realitat social d’aquesta activitat econòmica tan important a la ciutat i alhora tan amenaçadora.
Aspirem a dotar la ciutat d´un centre d´anàlisi i proposta perquè l´activitat turística ocupi el lloc que li correspon de forma enriquidora i creativa. Aquest és el repte amb què el moviment veïnal estem compromesos.
Entrades relacionades
Entradas relacionadas