Representants de la Federació d’Associacions Veïnals (FAAVV) es van reunir el 12 de setembre amb el secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer, per a tractar l’actual situació vinculada a la gestió respecte a l’alta demanda turística i les seues repercussions en la ciutadania.
En aquest sentit, la presidenta de la federació veïnal, María José Broseta, va assenyalar al secretari autonòmic l’enorme preocupació dels veïns i veïnes per l’impacte del turisme a la ciutat. “Tots els esforços s’estan centrant en la promoció per a incrementar l’afluència turística, mentre les mesures per a gestionar l’acolliment del mateix continuen mantenint enormes deficiències que repercuteixen molt negativament a la ciutat”, va dir la presidenta de la FAAVV.
Així mateix, en la reunió entre la Federació d’Associacions Veïnals de València i el secretari autonòmic de Turisme hi ha hagut una coincidència en la necessitat de regulació i la persecució de l’intrusisme en qüestions com els apartaments turístics.
María José Broseta: “Observem una gran eficiència en la promoció del turisme que no obstant això no veiem vinculada a una correcta gestió de l’enorme impacte que té aquesta demanda per a València i la seua ciutadania”
D’aquesta manera, s’ha plantejat la necessitat d’impulsar el desenvolupament normatiu que contempla la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana i concretament els Plans d’Ordenació de Recursos Turístics (PORT) i d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), que haurien d’incorporar-se al Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de València per a permetre regular la càrrega turística de la ciutat.
Impacte i taxa turística
La federació veïnal ha insistit en la reunió amb el secretari autonòmic en les greus repercussions que té una ineficient gestió de l’afluència turística per a la ciutat. En aquest sentit s’han citat les conseqüències que genera en la pujada dels lloguers, la qüestió dels desnonaments o la negativa afecció sobre la ciutat que tenen fórmules com el turisme de creuers, on s’observa un desordre específic en l’afluència que acaba massificant sempre les mateixes zones sense revertir en cap benefici sobre la ciutat.
En aquest sentit, els representants veïnals han recordat que, lluny d’estigmatitzar o atacar al turisme, la taxa turística que defensa el moviment veïnal “està encaminada a aportar un valor pedagògic necessari, sent realment una marca de qualitat turística”, ha assenyalat Broseta. Així mateix, tal com s’ha convingut per totes dues parts en la reunió, la implementació d’aquesta taxa turística no generaria que vagen a vindre menys turistes.
Finalment, en la trobada entre les associacions veïnals i el secretari autonòmic s’ha assenyalat també la rellevant importància de la posada en marxa de l’Observatori de l’Oci i el Turisme a la ciutat de València que va proposar la Federació d’Associacions Veïnals i que té com a objectiu analitzar l’impacte que té l’activitat turística sobre la ciutat.