María José Broseta: “Si bé es valoren com a completament necessaris, és imprescindible incrementar la col·laboració i l’acompanyament de l’Ajuntament amb les associacions perquè el model comenci a ser realment a ser efectiu”
La Federació d’Associacions Veïnals (FAAVV) de València ha realitzat durant aquestes darreres setmanes una anàlisi entre les associacions federades per valorar els pressupostos participatius impulsats des de l’Ajuntament de València en aquest exercici. Aquest estudi ha culminat a més amb el debat a l’últim Ple de la Federació veïnal, on aquesta qüestió ha estat el principal dels assumptes tractats.
Entre les diferents conclusions a què s’ha arribat, hi ha que l’aposta pels pressupostos participatius és imprescindible i necessària per vertebrar el moviment veïnal i els barris de la ciutat. Però també és imprescindible que el mateix Ajuntament estableixi els mecanismes necessaris per acompanyar la ciutadania en aquesta comesa, dotant realment de competències les Juntes de Districte i donant utilitat als grups de treball que s’hi conformen.
Si una qüestió és compartida entre el moviment veïnal és que els pressupostos participatius són necessaris per fomentar les eines de participació i la pròpia democràcia, però encara queda molt camí per recórrer i malgrat que han passat 7 anys des que s’iniciessen a València encara no funcionen com hauria de ser.
A l’estudi realitzat per la mateixa Federació veïnal entre les diferents associacions, es posa en valor la pròpia aposta del Govern municipal pels pressupostos participatius o que s’haja avançat en algunes qüestions relacionades amb l’accés.
Però, hi ha diversos elements que es repeteixen en moltes de les valoracions, com és el fet que moltes de les propostes plantejades, especialment a més des de les mateixes associacions veïnals, estiguen sent rebutjades sense entendre’s el motiu. En aquest sentit, des de la FAAVV es proposa que hi haja més informació i transparència respecte dels mecanismes i paràmetres sobre els quals es basen aquestes decisions.
D’aquesta manera, la presidenta de la Federació veïnal, María José Broseta, destaca “la necessitat que els tècnics municipals acompanyen la ciutadania en tot el procés, des de l’inici, si bé des de les associacions mateixes hem d’avançar en formació i informació sobre això”, afegeix. Així mateix, assenyala la representant veïnal, és decisiu en aquest àmbit “dotar de competències i pressupost a les Juntes de Districte i fer que els seus grups de treball funcionen i tinguen sentit, donant el protagonisme que mereixen els veïns i veïnes”.
Pel que fa a les propostes que s’accepten i les que no, les associacions veïnals qüestionen que n’hi haja moltes que passen endavant dins dels pressupostos participatius corresponent a qüestions de manteniment i adequació que ja s’haurien de fer des de l’Ajuntament per iniciativa del mateix Govern municipal.
Així mateix, s’assenyala també la necessitat de vincular aquests pressupostos a les necessitats que tenen els barris, però evitant que es generie competitivitat entre aquests, i el fet que s’hauria de valorar altrament una proposta emanada des d’una associació que la que arriba per part duna persona individual.
Per acabar, el moviment veïnal assenyala la necessitat de treballar per millorar l’anomenada “cultura participativa”, impulsant la informació, el debat i la presa de decisions de manera col·lectiva. Així com millorar les facilitats d’accés per poder participar.