La Federació d’Associacions Veïnals (FAAVV) ha alertat sobre la gran oferta d’apartaments turístics il·legals a la ciutat, mentre des de les diferents administracions s’anuncien mesures que precisament incentiven aquesta oferta i propicien la desregulació del sector.
D’aquesta manera s’ha manifestat la presidenta de la federació veïnal de València, María José Broseta, que ha insistit que “no podem admetre que des de l’Ajuntament es diga que falten apartaments turístics i, al temps, es propicie una ordenança que farà impossible perseguir l’activitat dels centenars d’apartaments turístics il·legals que hi ha a la ciutat”.
En el pla normes que té previst aprovar l’Ajuntament en 2022, i que es pot consultar en la web municipal, hi ha una especialment polèmica. Aquest projecte de norma porta per títol Ordenança reguladora del Control d’Habitatge d’Ús Turístic, no obstant això, d’aprovar-se, servirà per a tot el contrari perquè permetrà estendre les VUT a qualsevol comunitat de veïns.
El propòsit inicial de l’ordenança que tramita l’Àrea de Turisme era el control dels habitatges turístics, com encara resa el seu títol en aquest Pla Normatiu i com es va donar a entendre en la consulta en la qual van participar moltes entitats veïnals en 2019, per això resulta surrealista (o directament un engany) que ara es diga que aquesta ordenança es limitarà a introduir una nova variant, el lloguer ocasional, una modalitat ni tan sols prevista en la Llei de Turisme.
Si aquesta ordenança prospera el problema no serà només que qualsevol propietari puga llogar uns dies a l’any la casa en la qual viu a uns desconeguts. La creació d’aquest supòsit, el lloguer ocasional, farà impossible perseguir l’activitat dels centenars d’apartaments turístics il·legals que hi ha a la ciutat.
L’Ajuntament actualment no compta amb els mitjans per a inspeccionar o sancionar que l’activitat d’una determinada VUT, siga ocasional o no, i una vegada aprovada aquesta ordenança, a més, serà administrativament impossible de comprovar.
Segons les dades publicades pel propi Ajuntament (Castro Consuting, 2020), la major part de l’oferta d’allotjament a la ciutat de València ja són apartaments turístics, amb al voltant de 60% de quota, per damunt dels hotels. Però el més cridaner d’això és que la major part d’aquesta oferta és il·legal. De fet, la majoria dels apartaments que s’anuncien en les plataformes (un 64%) manca de llicència per a exercir la seua activitat.
“Amb aquestes dades –ha assenyalat la portaveu de la Federació veïnal– no deixa de sorprendre que, tant l’Ajuntament de València com la Generalitat continuen atorgant quantioses subvencions per a suposats estudis de mercat amb la finalitat de conéixer els hàbits dels usuaris d’aquests allotjaments, mentre persisteix una completa passivitat per a perseguir, sancionar i tancar els apartaments il·legals”. En aquest sentit, la Federació veïnal s’ha referit també a l’anunci de l’Ajuntament de fa uns dies sobre l’obertura d’uns 20 expedients sancionadors a apartaments il·legals, quan a la ciutat hi ha uns quatre mil apartaments funcionant sense llicència.
“Això demostra la desídia i indiferència amb la qual l’Ajuntament aborda la situació dels apartaments il·legals a València”, ha dit María José Broseta, que ha parlat també d’un cert cinisme practicat des de la Secretaria autonòmica de Turisme quan declara que els 75.000 euros de subvenció atorgats a les associacions empresarials del sector són per a realitzar estudis que afavorisquen la convivència amb els veïns i monitorar els sorolls.
Se’ns presenta una eina per a l’estudi del mercat sobre l’ús dels apartaments turístics com a suposada mesura contra el soroll o en favor de la convivència, quan realment no s’està fent gens seriós per a perseguir la immensa oferta il·legal que existeix a la ciutat.
Davant tots aquests fets, “és la nostra obligació continuar denunciant la situació d’il·legalitat en la qual està la major part de l’oferta d’habitatges turístics de lloguer, així com alertar sobre les intencions de legalitzar d’una plomada tota aquesta oferta amb les nefastes conseqüències que tindria, no sols per al descans i convivència dels veïns i veïnes, sinó també per als preus i l’accés a l’habitatge en general a la nostra ciutat”, ha afegit Broseta.
La incidència de l’ús d’habitatges com a apartaments turístics està tenint un fort impacte en la pujada del preu dels lloguers, en la no renovació de molts contractes, fins i tot en desnonaments com hem vist l’any passat amb les vendes d’edificis del carrer Túria o al carrer Caixers.
Oferta turística il·legal
Tal com ha conclòs la presidenta de la FAAVV, “res sabem, no obstant això, de les declaracions que es van fer des de l’Ajuntament al gener de 2021 sobre que s’anava a posar fre a aquesta escalada amb una moratòria als canvis d’ús de residencial a terciari hoteler, tot allò va quedar en fum. Però, gràcies als estudis de mercat sobre usos i costums que finança l’administració, sí que sabem, per exemple, que la major part dels residents ocasionals dels apartaments turístics deixen els aparells de l’aire condicionat en funcionament fins i tot quan no estan en ells, obviant que la majoria d’aquests apartaments funcionen sense llicència”.