Ahir, dijous dia 10 de febrer, vam assistir a la tercera reunió en línia del grup de treball sobre “districtes neutres en carboni” de la Mesa de Transició Energètica (MTE). Aquesta ha sigut l’última reunió d’aquest grup de treball amb objecte d’acabar de treballar el document on s’exposa el full de ruta per aconseguir la neutralitat energètica de diversos districtes de la ciutat de València en 2030. Aquest document es presentarà d’ací poc a la MTE per a la seua discussió i aprovació.
L’objectiu d’obtenir la descarbonització d’alguns districtes el 2030 i de tota la ciutat l’any 2050, implica canvis importants que van des de la producció i consum d’energia neta fins a canvis urbanístics i d’organització de la vida ciutadana. Aquest projecte se centra fonamentalment en aspectes relatius a la producció i ús de l’energia. En aquesta reunió s’han tractat temes relatius al desenvolupament del projecte com són la forma i criteris de selecció dels districtes dins d’unes actuacions que abasten tota la ciutat; la implementació de les actuacions necessàries preservant el dret a l’energia de tota la població; la col·laboració pública, privada i social i criteris per l’avaluació i gestió del projecte.
En tot aquest procés és fonamental la conscienciació i participació de la ciutadania i, de manera molt assenyalada, de les organitzacions ciutadanes com ho són les associacions veïnals. El canvi climàtic no es pot revertir, ni a curt ni a mitjà termini, però podem i hem de fer l’esforç de frenar el seu progrés.