Aquest dilluns 10 de febrer ha tingut lloc a l’Ajuntament de València una reunió en la qual l’alcaldessa María José Catalá ha agraït el treball del moviment veïnal organitzat de la ciutat de València després de la dana. Els representants de les associacions veïnals també han transmés qüestions necessàries per a la millora de la gestió i coordinació per part de les administracions públiques.
En la reunió amb María José Catalá i la regidora de Participació i Acció Veïnal, Julia Climent, han assistit, a més de la presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València, María José Broseta, representants de cinc associacions veïnals que van posar a disposició els seus locals i van desenvolupar un intens treball de recollida d’aliments i materials a on van participar socis i sòcies de les associacions al costat de centenars de voluntaris i voluntàries de cadascun dels barris. Per part de l’associació veïnal de Benimaclet han assistit Amparo Cifre i Paco Guardeño; de Saïdia, Majo Angulo; de La Isla, Teresa Martín; de Nou Moles, Casilda Osa i Amparo Moya, i de Patraix, Toni Pla.
En aquesta reunió, Catalá ha posat en valor i ha agraït tot el treball impulsat des de la Federació veïnal i des de les diferents associacions, que es van bolcar des del primer moment per a desenvolupar accions d’ajuda a les persones afectades per la dana, amb l’impuls de moltíssims companys i companyes de les mateixes i molts veïns i veïnes que es van sumar al treball voluntari.
En la mateixa reunió, els representants del moviment veïnal han traslladat al Govern municipal diferents qüestions que s’han anat plantejant des dels propis voluntaris i voluntàries per a la millora de la coordinació, com la informació i transparència sobre la distribució, la facilitació del treball dels voluntaris en les zones afectades o l’ús i la imprescindible activació dels recursos públics en situacions d’aquest tipus.
Acció voluntaria del moviment venal
Des d’endemà de les fatídiques riuades, la Federació i les associacions veïnals van coordinar un treball de recollida i distribució de materials que va anar passant per diferents fases. Les necessitats van anar canviant i també es va anar adaptant la pròpia manera d’ajudar, respecte als punts de recollida, els materials a arreplegar i també la distribució.
Al costat de l’Ajuntament de València, la Federació es va coordinar perquè el propi Ajuntament arreplegara amb els seus camions aquests materials diverses vegades al dia pels locals de les associacions per a la seua distribució en les zones afectades.
Aquests materials es van anar portant a les pedanies afectades (La Torre, Castellar-Oliveral i Forn d”Alcedo). Però també als pobles afectats de l’àrea metropolitana a l’Horta Sud.
Des de les associacions veïnals, l’Ajuntament de València va carregar més de 200 camions.
Però també es va treballar des del moviment veïnal en la distribució directa sobre el terreny en les zones afectades, sobretot en els primers dies en què hi havia més urgència, carregant vehicles en col·laboració amb altres entitats socials i altres voluntaris i voluntàries que es portaven directament a les zones afectades per al seu lliurament directe.
A més, des del primer dia van contactar amb la Federació i les associacions persones, organitzacions i empreses des de diferents punts de tot l’Estat i també de l’estranger. Camions amb grans càrregues de donacions (en alguns casos amb materials específics molt necessaris, com a mànegues o maquinària), que es van ser gestionat des del moviment veïnal perquè es distribuïra directament
Una red veïnal totalmente necessària
Des del moviment veïnal es continuen canalitzant alguns enviaments de grans càrregues de donacions de materials i maquinària gestionant el seu enviament directe on fa falta.
A més, cada Associació fa també els seus treballs particulars de suport, fins i tot organitzant brigades de voluntaris per a enviar a les zones que continuen estant molt danyades.
És necessari posar en valor una vegada més el treball del moviment veïnal organitzat. Un treball, com sempre, voluntari i centrat en la col·laboració i ajuda a tots els veïns i veïnes.
Per a qualsevol ciutat, i també per a la ciutat de València, comptar amb una xarxa de suport veïnal fort és decisiu. Tant en el dia a dia com, per descomptat, quan sorgeix una conjuntura tan excepcional i dramàtica com aquesta. I és molt important que eixa xarxa veïnal estiga organitzada, estiga correctament coordinada i estiga oberta sempre a la participació
Una associació veïnal en un barri és sempre referència quan es detecten mancances o necessitats en el barri. Una associació veïnal és el lloc on s’acudeix a compartir eixes necessitats, a debatre sobre les propostes i a organitzar el treball perquè eixes necessitats es cobrisquen, col·lectivament i amb la implicació de les Administracions i els serveis públics.
La història, també la més recent, ha demostrat que disposar d’eixa xarxa veïnal fort és fonamental per a la millora dels barris, la millora de la ciutat i la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes.